Показ дописів із міткою цікаві факти зі світу мистецтва. Показати всі дописи
Показ дописів із міткою цікаві факти зі світу мистецтва. Показати всі дописи

пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

Старовинна українська листівка до свята Покрови

14 жовтня – День Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні, відзначення якого має давню історію. Святкувати його розпочали ще за часів Київської Русі. 
І досі День Покрови Пресвятої Богородиці є особливим для нашого народу. Свято вже багато століть невід’ємно пов’язане із нашими військовими (і з козаками, і повстанцями, а тепер і з українською армією, яка захищає нашу землю від ворога). 
У цей особливий день хочеться вірити, що Пресвята Богородиця покриє всіх нас своїм пречистим омофором і збереже від страшного лиха!


понеділок, 13 грудня 2021 р.

Стежками зимових свят


Чудові зимові свята з дарунками і рядженими, з піснями, танцями, іграми та веселощами. Вони приносять в кожну оселю гарний настрій, щирі усмішки, добрі побажання. 
Як підготуватись до зимових свят та задіяти в них дітей так, щоб вони збагачувались, а самі заходи залишались у пам'яті як цікаве й незабутнє позитивне явище, відповість створена нами мультимедійна мистецька методичка «Стежками зимових свят». Вона для школи, дошкілля та тих, хто опікується цими віковими категоріями. Вона для дітей та тих, хто їх любить.



середу, 10 листопада 2021 р.

Презентуємо мистецькі альбоми з нових надходжень


Серед книжкових новинок фонду відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського науковою обґрунтованістю і водночас доступністю викладу відрізняються наступні видання:

пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Радимо прочитати світовий арт-бестселер!

У фонді відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського вистачає цікавих книжок про українське та світове мистецтво.
Сьогодні представляємо українське видання книги Філіпа Гука «Галерея пройдисвітів: Історія мистецтва й арт-дилерів». 
Його підготувало видавництво ArtHuss, про деякі книги якого, що є у нашому фонді (а це видання з історії мистецтва, інтерв’ю з художниками, приклади із життя творчих людей, біографії художників) ми вже розповідали.
 


четвер, 12 листопада 2020 р.

Мистецький альбом «Мрії та долі: живопис, графіка, скульптура українських художниць»

Книжкова новинка відділу мистецтв, про яку хочеться розповісти сьогодні, неодмінно приверне увагу поціновувачів мистецтва. 


7
М88
     Мрії та долі : живопис, графіка, скульптура українських художниць : альбом / упоряд. О. Старшинова. - К. : Р. К. Майстер-принт, 2019. - 280 с. : іл. - Укр. та рос. мовами. 

Чудово і яскраво оформлена книга вийшла у видавництві «ArtHuss», яке спеціалізується на книгах про мистецтво. 

Науково-популярне видання «Мрії та долі» адресоване мистецтвознавцям і широкому колу цінителів образотворчого мистецтва. 

середу, 29 липня 2020 р.

Від античності – до сучасності: музика Стародавнього Риму

Музика Давнього світу включає в себе історію Стародавнього Сходу та античних Греції і Риму. 
Як нам уже відомо, Давня культура повністю залежна від вирішення релігійних завдань, де мистецтво розглядалося як засіб, що нагадував про постійну присутність богів у житті людини. Тому і музичні твори були пронизані релігійним значенням не менше, ніж культова архітектура та інші види мистецтва.
Людина у давній період історії по-особливому відчувала силу впливу музики на свої найпотаємніші частини душі. Не випадково, у більшості країн музиканти були служителями храмів, а часом і жрецями; вміння ж грати на якомусь із музичних інструментів вважалося божественним даром. 

вівторок, 23 червня 2020 р.

Ми всі – митці...

Цього разу представляємо книгу Вілла Гомперца «Думай як митець і живи на повну», яка нещодавно поповнила книжковий фонд відділу мистетцв. 
«Ми всі – митці», – заявляє автор цієї книги – британський письменник, журналіст, мистецтвознавець, арт-директор BBC Вілл Ґомперц
Його книги про сучасне мистецтво стають бестселлерами. А статті на мистецьку тематику публікують авторитетні видання Times та Guardian.

понеділок, 15 червня 2020 р.

Неймовірні. 15 жінок, які творили мистецтво та історію

Представляємо ще одну книгу про мистецтво, що написана легкою та зрозумілою мовою і читається на одному подиху. Вона буде цікавою любителям історії, мистецтва та найширшому колу читачів. 
Це науково-популярна розвідка з мистецтвознавства «Неймовірні. 15 жінок, які творили мистецтво та історію». 

вівторок, 9 червня 2020 р.

«100 ідей, що змінили мистецтво» - нова книга Майкла Берда

«Ця книжка не дотримується академічної концепції теорії й практики. Вона змінює порядок і ставить практику над теорією, яка, зрештою, є результатом практики» 
Джозеф Альберс, вступ до «Взаємодії кольору» (1963) 
Такими думками, свого часу, у книзі, яка втілювала підсумок багаторічних експериментів природи кольору і його властивостей, Джозеф Альбер звернувся до своїх читачів. 
«Взаємодії кольору» - одна з головних книг у світі з теорії мистецтва, яка практично відразу стала бестселером, залишаючись ним і донині. Ці слова знайшли відгук в автора та його видання, яке сьогодні ми презентуємо. Адже саме ними розпочато звернення до читача. 
«100 ідей, що змінили мистецтво» - книга Майкла Берда, яка нещодавно поповнила фонд відділу мистецтв ПОУНБ імені І. П. Котляревського. 

суботу, 6 червня 2020 р.

«Зішестя Святого Духа» Михайла Врубеля

Тут можна побачити безцінні витвори мистецтва. Серед них: монументальну композицію Михайла Врубеля «Зішестя Святого Духа на апостолів» («П`ятидесятниця» або «Трійця») на склепінні центральної частини хорів церкви. 
Зішестя святого духа на апостолів, Кирилівська церква

понеділок, 25 травня 2020 р.

Цікаві факти про письменника: Антон Чехов

29 січня 2020 року виповнилося 160 років від дня народження Антона Павловича Чехова (1860-1904), загальновизнаного класика світової літератури, п’єси якого й сьогодні ставлять майже у всіх світових театрах.

понеділок, 18 травня 2020 р.

«Від античності – до сучасності»: перші музичні інструменти

У першій частині нашого мистецького проєкту «Від античності – до сучасності» ми говорили про міфологію творення музики, відображення у ній результатів спілкування людини з природою. 
Сьогодні мова йтиме про перші музичні інструменти. 


середу, 13 травня 2020 р.

Замах на мистецтво: арт-детектив

Вам подобаються детективи? А книги про мистецтво? Якщо ви полюбляєте таку літературу, тоді книга мистецтвознавця Григорія Козлова для вас. Його «Замах на мистецтво: арт-детектив» – це невигадані історії, які відбувалися у мистецькому світі.




понеділок, 11 травня 2020 р.

Від античності – до сучасності. Мистецтво музики

Відділ мистецтв ПОУНБ імені І.П. Котляревського в умовах дистанційної освіти пропонує своїм користувачам мистецький проєкт «Від античності – до сучасності»
Метою нашого проєкту є прагнення пізнати глибше виміри мистецьких парадигм. Спробувати зорієнтуватися у відомостях тисячолітнього досвіду творення мистецтва. Познайомитися із його творцями, героями, із його видами, стилями, дослухатися до його звуків і навчитися милуватися формами…
Тобто, пізнання, систематизація знань та мотивація до самоосвіти – є головними цілями.

середу, 29 квітня 2020 р.

Танцівниці Едґара Деґа

«Мене називають живописцем танцівниць; не розуміють, що танцівниці 
послужили мені приводом писати красиві тканини і передавати руху». Едґар Деґа

«Живописцем танцівниць» називають Едґара Деґа. Дійсно, він створив понад 1500 картин, пастелей, гравюр і малюнків танцівниць.